Uutta Saksan automarkkinoista

Corona-tartuntojen väheneminen on vaikuttanut automarkkinoihin siten, että liikkeet on avattu ja kauppa käynnistynyt uudelleen. Kuitenkin myynti on vain puolet viime vuoden vastaavasta ajankohdasta ja monen liikkeen likviditeetti on huono. Isompia merkkiliikkeitäkin on ajautunut selvitystilaan tai päämiehen omistukseen. Lasketaan, että myyntivarastoissa on yli miljoona autoa ja leasingpalautukset kasvattavat lukumäärää jatkuvasti.

Varsinainen alennusmyynti ei ole vielä alkanut. Yritykset odottivat liittohallituksen päätöstä autojen ostotuesta kuluttajille; kiistaa oli siitä, kodistuuko tuki myös polttomoottoreilla varustettuihin autoihin, vai vain sähkökäyttöisiin. Hallitus päätti jättää polttomoottorikäyttöiset autot tuen ulkopuolelle, sen sijaan liikevaihtoveroa lasketaan 3 % kuuteentoista prosenttiin.

Sähköautojen tuki kohdistuu korkeintaan 40.000 € maksaviin autoihin, johon hintaan Saksasta saa uuden Tesla 3:n standardiakulla. Tuki voi olla yhteenlaskettuna alv-alennuksen ja tehtaan vastaantulon kanssa maksimissaan jopa n. 10.000 €. Joidenkin mallien kohdalla se voi siis olla neljännes auton hinnasta.
Koska sähköautojen toimitusajat ovat pitkiä – joillakin malleilla jopa 2 vuotta – päädyttiin ratkaisuun, jonka mukaan sitovan tilauksen ajakohta on tuen myöntämisen perustana. Tukipäätöksiä tehdään vain jouluun 2020 loppuun asti.

Tuki tulee väkisin laskemaan kaikkien käytettyjen autojen hintoja. Erityisesti tuoreita sähköautoja tullee koskemaan erityiset alennuskampanjat ja sisäänosto- ja vaihtoautohyvityshinnat laskevat. Ongelmana liikkeille on kuitenkin leasingautot, joiden palautusarvot on aikoinaan sovittu liian korkeiksi. Tämän kuulin eräältä automyyjältä, jolta hankin sähköauton muutamaa tuhatta euroa alle leasingpalautushinnan.

Kesä tulee siis olemaan autonostajan kannalta erittäin hyvä. Pienellä kärsivällisyydellä on odotettavissa hyviä kauppoja Saksassa.

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

"; t.type = "text/javascript"; t.async = true;e.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(t)})(document)